• Eyüp Sultan, Gülsu Sok. A2 Blok No:5/8 Sancaktepe - İstanbul

    Cinnah Cad. No: 43/7 Çankaya - Ankara

  • Tel:

    0532 473 96 58

  • BİLGİ AL

KVKK Kapsamında Hastanelerin Sorumlulukları

KVKK Kapsamında Hastanelerin Sorumlulukları
04.03.2021

Kişisel Veri Nedir?

Kişisel veri, belirlenebilme olasılığı olan gerçek kişilere ilişkin tüm bilgileri ifade etmektedir. Bir kişinin; isim, soy isim, doğum tarihi gibi kişinin kimlik bilgilerinin yanında SGK numarası, sağlık verileri gibi kişiyi belirlenebilir kılan tüm verileri ifade eder.

Özel Nitelikli Kişisel Veri Nedir?

İlgili kişinin açık rızası bulunmadan işlenmesi yasak olan kişiye ait inanç, mezhep ya da sağlık ve cinsel hayat gibi bilgiler özel nitelikteki verileri ifade ifade etmektedir.

Kişisel Sağlık Verisi Nedir?

KVKK Kanunu kapsamında özel nitelikli kişisel veriler çok önemlidir; kişinin beden ve ruh sağlığına ilişkin her türlü kişisel veri ve kişiye sunulan sağlık hizmeti kapsamında işlenen bilgileri ifade etmektedir.

Örneğin; Kişinin kullandığı her türlü ilaç ve reçete bilgileri, tahlil sonuçları, röntgenler, hastalıkları gibi veriler kişisel sağlık verileridir.

Hastaneler Kanun Kapsamında Mıdır?

Kişisel ya da özel nitelikte ki kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilere Kanun uygulandığından hastaneler de bu kapsamdadır.

Hastaneler VERBİS’e Kayıt Olmakla Yükümlü Müdür?

Ana faaliyet konusu sağlık, cinsel hayata ilişkin verileri işleme şeklinde özel nitelikli kişisel veriler olduğundan herhangi bir şarta bağlı olmaksızın VERBİS’e kayıt olmakla yükümlüdür.

Kanun Kapsamındaki Yükümlülükler Nelerdir?

Kanun Kapsamında Faaliyet Gösteren Hastanelerin Yapması Gereken İşlemler;

  1.  Verilerin Analiz Edilmesi
  2. Sözleşmeleri Kontrol Edilmesi
  3. Kişisel Veri Envanterinin Hazırlanması
  4. VERBİS Sistemine Kayıt Yapılması
  5. Aydınlatma Metinlerinin Oluşturulması
  6. Kişisel Veri Saklama ve İmha Politikasının Hazırlanması
  7. Gerekli Güvenlik Önlemlerinin Alınması

VERBİS’e Son Kayıt Tarihi Nedir?

Özel nitelikte kişisel veri işleyen hastaneler 31.03.2021 tarihine kadar VERBİS’e kayıt olma yükümlülüğü vardır.

KVKK Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi Halinde Verilecek Cezalar Nelerdir?

Kabahatler Ceza Miktarları (TL)
VERBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünün yapılmaması 39.337 – 1.966.861
Veri güvenliğinin ihlal edilmesi 29.503 – 1.966.861
Kurul kararının yerine getirilmemesi 49.171 – 1.966.861
Aydınlatma yükümlülüğüne aykırılık 9.834 – 196.686